【Seminar for Malaysian Job Seeker!! ★FREE LUNCH★】

“A very good session especially for those who have no experience in
job hunting. INFORMATIVE, INTERESTING and EXCITING!” -comments from
previous participants.

Reeracoen Malaysia, Neo Career has successfully secure 150 Malaysian
Japanese Speakers their ideal job previous year.

Do you want to build your career by using Japanese language? Do you want
to know more information about Malaysia’s Market?

We will train you for successful interviews.

Register your attendance at:

https://goo.gl/forms/snp5aR2lLlBLsa992

Date: 21 April 2019, Sunday

Time: 930-1430 Japan Time

Location: Neo Career, 18th Floor, Shinjuku Monolith Building, 2-3-1,
Nishi-shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo

Queries?

Please email chyueshz.chew@reeracoen.com.my or whatsapps
+44(0)7778366369

【マレーシア留学生の為の就職セミナー!!★参加無料★お昼あり★】

“A very good session especially for those who have no experience in
job hunting. INFORMATIVE, INTERESTING and EXCITING!”

こんなようなコメントを前回の参加者から頂きました!

Reeracoenマレーシア、ネオキャリアは年間150名のジャパニーズスピーカーの就職支援成功経験があります。

日本語を使ってキャリアアップしませんか?

マレーシアの採用情報を教えます!就職成功のスキルを伝えます!

ご興味がある方は是非、マレーシア留学生就職セミナーにお越しください!https://goo.gl/forms/snp5aR2lLlBLsa992

日付:2019年4月21日(日)

時間:9時30分~14時30分

場所:ネオキャリア新宿モノリス18F

お問い合わせ:

chyueshz.chew@reeracoen.com.my (メール)

+44(0)7778-366369(WhatsApps)

+++++++++++++++

Kerja sambilan (Baito) di Jepun

Penulis: Faiqa Athirah (Tokyo Kouka University)

Kalau korang  Penuntut Universiti di Jepun, sangatlah rugi jika anda tidak mengambil peluang ini untuk merasai pengalaman bekerja sambilan di negara Matahari terbit ini.  Saya ingin berkongsi sedikit sebanyak pengalaman saya sepanjang melakukan kerja sambilan di Jepun setelah lebih kurang hampir setahun tinggal di Jepun. Antara kerja sambilan yang saya pernah lakukan adalah pengira stok barang, Urusetia program, Guru Bahasa Melayu, dan pekerja kedai baju (GU).

Tetapi sebelum itu, saya ingin menceritakan prosedur  mendapatkan kerja sambilan di Jepun. Pertama sekali adalah anda hendaklah mencari kerja sambilan yang dikehendaki dan mengahantar permohonan. Permohonan kerja sambilan boleh dibuat melalui aplikasi telefon.Terdapat pelbagai aplikasi telefon yang dikhaskan untuk mencari kerja sambilan yang tersedia di sini. Antara contoh-contoh aplikasi tersebut adalah Baitoru, Town Work, Mainabi Baito, dan banyak lagi. Melalui aplikasi ini ,anda boleh menetapkan ciri-ciri kerja sambilan yang anda mahu seperti jenis pekerjaan, Gaji per jam, boleh bekerja berapa hari dalam seminggu, Kawasan tempat kerja, dan aplikasi ini akan mencadangkan kerja sambilan yang bersesuian dengan citarasa anda! Mudah kan ?

Tapi tidak semudah itu sebenarnya kerana prosedur seterusnya yang anda perlu lalui adalah proses temuduga. Kebiasaanya semasa temuduga, anda perlu menyediakan resume. Tetapi usah risau, kerana resume tersebut ada dijual di mana-mana Convenient store seperti seven eleven dan 100 yen shop ,jadi anda tidak perlu buang masa menaip resume sendiri. Anda juga hendaklah bersedia dengan sebaik mungkin untuk menghadapi temuduga tersebut dan menunjukkan semangat dan pontensi anda supaya mereka yakin untuk mengambil anda sebagai pekerja.

Dan bagi pelajar perempuan yang bertudung, berdasarkan pengalaman saya sendiri, hanya sebahagian sahaja kerja sambilan yang menerima pekerja yang bertudung. Saya beberapa kali pernah ditolak semasa temu duga kerana saya bertudung dan pekerjaan tersebut memerlukan pekerjanya untuk mengenakan uniform seragam dan anda dikehendaki menanggalkan tudung. Tetapi anda tidak perlu risau kerana Syarikat Pakaian seperti Uniqlo , GU , dan GAP tidak mempersoalkan penampilan bertudung atau tidak dan telah ramai pelajar Malaysia yang pernah bekerja sambilan di sana. Jadi bolehla mencuba nasib nanti.

Selain daripada mencari kerja sambilan melalui aplikasi telefon, satu lagi method yang lebih efektif  adalah, melalui rekomendasi senior-senior anda. Kebiasaanya , melalui rekomendasi senior, anda tidak perlu melalui proses temu duga tetapi sebaliknya anda akan  terus di ‘hire’ oleh tempat tersebut . Sebagai contoh, adalah diri saya sendiri  semasa saya bekerja sebagai pengira stok barang , Cikgu Bahasa Melayu, dan urusetia program , kesemuanya adalah hasil daripada rekomendasi senior-senior saya.

Jadi nasihat saya untuk adik-adik kouhai, untuk memastikan kecerahan peluang  anda mendapat sesuatu kerja sambilan, sebelum mencarinya sendiri melalui aplikasi telefon, sangat disyorkan bertanya dahulu  kepada senior-senior anda tentang kerja sambilan yang boleh dilakukan disekitar tempat tinggal anda . Jika kerja tersebut tidak bersesuaian dengan hati anda, barulah gunakan aplikasi yang saya sebut kan tadi untuk mencari kerja sambilan yang lebih berkenan di hati .

 Kerja mengira stok barang yang saya sebutkan sebelum ini adalah di bawah satu syarikat yang bernama AJIS(エイジスト) dan untuk pengetahuan para pembaca sekalian kerja sambilan Ajis ini adalah antara kerja sambilan yang popular dikalangan pelajar-pelajar Malaysia di Jepun. Cuba kouhai-kouhai sekalian tanya senpai anda semua tentang pekerjaan AJIS ini. Saya yakin mana-mana senpai pun akan familiar dengan pekerjaan ini. Ini kerana, syarikat AJIS adalah syarikat yang memerlukan pekerja yang ramai dan mereka tidak mengenakan syarat yang ketat dalam memilih pekerja, dan hal ini juga memudahkan pelajar-pelajar perempuan yang bertudung untuk mendapat kerja ini.

Kerja mengira stok dibawah AJIS juga tidak susah,anda akan diajar menggunakan mesin khas untuk mengira stok barang . Meskipun begitu, kerja ini memerlukan anda mengorbankan masa tidur anda kerana kerja ini dijalankan dari sepanjang waktu malam hingga ke pagi (8.00 PM hingga 6:00 pagi). Pada awalnya, semasa senior-senior saya mempromosikan kerja ini kepada kami semasa baru sampai di Jepun, saya langsung tidak berminat kerana saya seorang tidak boleh tidak tidur malam dan saya tidak sanggup korbankan masa tidur untuk bekerja. Oleh itu , saya berusaha sendiri mencari pekerjaan sendiri melalui aplikasi telefon. Tetapi selepas 10 kali ke temuduga saya masih tidak lulus mana mana temuduga dan gagal memperoleh pekerjaan.

Oleh itu akhirnya saya putus asa mencari kerja sendiri kerana rupanya ia tidak semudah yang saya sangka.Saya pun mengambil keputusan untuk menerima sahaja kerja AJIS yang dipromosi oleh senior saya. Tetapi saya tidak bertahan lama kerana saya sejenis manusia yang memerlukan tidur yang cukup dan badan saya terlalu lemah untuk bekerja malam ke siang. Lebih kurang selepas 2 bulan bekerja sambilan AJIS, 1-3 kali seminggu saya pun memutuskan untuk mencari kerja lain yang tidak memerlukan saya mengorbankan tidur malam .

Kali ini saya cuma fokus dalam mencari kerja di kedai-kedai baju yang terkenal, seperti Uniqlo, GAP dan GU.Setelah banyak kali mencuba akhirnya saya berjaya melepasi temuduga dan mula bekerja di kedai baju GU. Dan bagi saya bekerja di kedai baju jauh lebih menyeronokkan kerana saya dapat mengasah lagi kemahiran berkomunikasi dan dapat membantu memperbaiki kemahiran bahasa Jepun saya. Selain itu, saya mendapat ramai kawan orang Jepun sepanjang bekerja di sana, dan dapat berkongsi cerita dan buah fikiran dengan mereka.

Pada masa itu juga seorang senior saya juga mempromosi kerja sebagai Cikgu Bahasa Melayu sambilan kepada kami. Saya tidak melepaskan peluang dan terus menghadirkan diri ke temuduga dan saya mendapat perkerjaan itu dengan mudah kerana tempat itu sangat kekurangan tenaga pengajar Bahasa Melayu. Tetapi pekerjaan ini tidakla susah kerana satu kali seisi pembelajaran hanyala 1 jam sahaja dan hari pembelajaran boleh dirunding bersama pelajar anda. Bekerja sebagai Guru Bahasa Melayu sangat menyeronokkan dan selain daripada dapat mengajar saya juga kerap belajar bahasa Jepun dari pelajar saya.

Sebelum saya lupa, oleh kerana kita datang ke Jepun di bawah visa pelajar, anda perlu mendapatkan cop kebenaran melakukan aktiviti kerja sambilan pada zairyuu Card (resident Card) anda. Cop ini sangat-sangat penting , dan anda boleh memohon cop ini di pejabat imigrasi terdekat dengan tempat tinggal anda.Bagi pelajar asing seperti kita, terdapat had masa bekerja iaitu tidak melebihi 8 jam untuk sehari, dan tidak melebihi 28 jam seminggu. Jika anda tidak mempunyai cop kebenaran ini, tidak ada majikan yang akan mengambil anda bekerja sambilan. Dalam situasi saya yang mempunyai dua kerja sambilan ini, saya hendaklah memastikan saya  tidak bekerja melebihi had masa yang ditetapkan ini.

Begitulah sedikit sebanyak pengalaman saya bekerja sambilan di Jepun. Nasihat saya kepasa adik-adik, kalau ingin bekerja sambilan, pertama sekali , tanya dahulu senior-senior kawasan anda tentang kerja sambilan yang anda boleh lakukan di sekitar anda. Jika pekerjaan itu tidak sesuai dengan anda, carila sendiri melalui aplikasi telefon dan pastikan pekerjaan tersebut diyakini halal disisi islam, tidak melibatkan arak,judi, dan benda-benda haram yang lain. Bagi yang ingin mengasah kemahiran soft skill dan komunikasi sangat digalakkan bekerja di menggalakkan untuk bekerja di kedai pakaian seperti Uniqlo, GU dan GAP bagi memantapkan lagi kemahiran Bahasa Jepun, dan dapat merasai budaya kerja Jepun dengan lebih dekat.

Selain itu, jika anda gagal banyak kali dalam temuduga jangan berputus asa untuk mencuba kerana saya juga berjaya mendapatkan kerja smabilan selepas lebih 10 kali ditolak semasa temuduga. Akhir kata, pandai-pandai bahagikan masa antara kerja sambilan dan pelajaran. Jangan terlalu obses mengejar duit sehingga  menyebabkan anda ponteng kelas, atau tidak siapkan kerja rumah atau mengganggu prestasi anda dalam pelajaran. Sejujurnya, gaji bekerja sambilan di Jepun agak lumayan, dan kadangkala akan membuatkan anda terasa ingin bekerja dengan lebih kerap . Tetapi kita hendaklah sentiasa ingat tujuan utama kita ke Jepun adalah untuk belajar .

Terima kasih!

Dianggap terrorist saat kedatangan ke Jepun

Penulis: Afiqe Anuar (Muroran Institute of Technology)

                Sebagai sebuah Negara pulau, Jepun sering terasing dari influansi negera-negara luar dan lebih menitik beratkan adat dan tradisi sendiri. Ini membuatkan mereka kadangkala sukar untuk menerima perubahan globalisasi dan dan benda yang asing dengan mereka. Disebabkan itu, mungkin ramai yang tertanya bagaimana penerimaan mereka terhadap foreigner yang datang ke negara mereka untuk mencari kehidupan baru. Maka, disini saya kongsikan pengalaman saya di sana untuk bacaan bersama.

              Antara perkara pertama yang perlu diuruskan setibanya di Jepun adalah membuat akaun bank bagi urusan elaun. Pada mulanya saya tidak mengendahkan apabila diberitahu yang akaun bank saya akan diaktifkan selepas 1 minggu dan buku bank akan terus diposkan ke rumah dalam tempoh tersebut. Tetapi, apabila rakan saya yang lain siap urusan mereka dan menerima buku bank mereka pada hari yang sama, ia menjadi satu perkara anih mengapa akaun bank saya tidak boleh diaktifkan bersama-sama mereka. Berbekalkan ilmu bahasa jepun yang masih kucar-kacir dan kecekalan di hati, saya tekankan perkara ini kepada pihak bank. Mungkin hasil dari desakan kami atau ketidak mahuan kerani itu mendengar bahasa Jepun mereka dihancurkan oleh makhluk asing dari Malaysia ini, kerani itu akhirnya membawa keluar sebuah buku protokol besar berwarna biru.  Diselaknya buku itu ke bahagian bahasa Inggeris  dan ditunjukkkan kepada kami. Biasalah, buku protokol penuh dengan perkataan yang berbelit-belit, tetapi beberapa perkataan sempat saya fahamkan; “suspected terrorists” dan “background check”. Aduhai….. menggeleng-geleng lah saya dihadapan kaunter itu berlatar belakangkan gelak tawa rakan yang lain. “Kami bukan nak kata Encik ni ……, tapi kami hanya ikut protokol sahaja….”,  bersungguh-sungguh kerani itu cuba untuk menjelaskan dengan sopan tanpa menyinggung perasaan saya. Memang betul lah apa yang orang lain katakan tentang Customer Service di Jepun. Kerani itu melayan kami dengan baik tanpa pernah lekang senyuman di muka. Mungkin ini satu-satunya insiden dimana saya tidak terasa hati disuspect sebagai terrorist. Lagipun, protokol ini juga berkemungkinan besar dipakai oleh negara-negara lain.

                Selain itu, perkara yang ramai telah umum ketahui ialah masyarakat Jepun sangat pemalu dengan orang luar dan sering dikatakan selalu “takut” atau “mengelak diri” dari foreigner. Tetapi hal ini sebenarnya bukanlah tertumpu pada foreigner sahaja. Mereka juga akan sering menjauhkan diri dari orang yang mereka tidak kenal dan ramai antara mereka lebih suka menyendiri daripada bergaul. Kesimpulannya, masyarakat Jepun boleh dikatakan mempunya lebih ramai introverts. Tambahan lagi, “aura” seorang foreigner itu mungkin lebih kuat dan lebih overwhelming berbanding dengan biasa, menyebabkan ramai yang akan mengelak diri dari bergaul atau mendekati foreigner. Kebiasaanya, kita akan rasa terasing kerana tiada siapa yang akan duduk bersebalahan kita di kelas mahupun di pengangkutan awam seperti bas atau kereta api.

                Kejadian yang paling tidak bokeh dilupakan ialah semasa menaiki lif di pasaraya Don Quijote. Setelah puas membeli-belah di pasaraya tersebut bersam 3 orang rakan Malaysia lain, kami terus menaiki lif untuk ke parkir bumbung. Saya sebagai orang terakhir menaiki lif, berdiri betul-betul dihadapan pintu. Satu tingkat lagi sebelum sampai ke parkir bumbung, lif berhenti dan pintunya terbuka menandakan ada orang yang ingin masuk. Maka saya pun berpaling menghadap ke arah pintu lif, dan disitu kelihatan dua orang wanita Jepun dengan muka yang terkejut (mungkin setelah melihat muka saya), lalu mereka berdua terus bergegas ke arah tangga sebelum saya sempat berganjak untuk memberikan ruang kepada mereka. Sambil saya terkaku dihadapan pintu lif yang mula tutup dengan perlahan, gelak ketawa dan sindiran mula kedengaran di antara rakan yang lain melihatkan reaksi tersebut. Saya faham dua orang wanita itu tidak boleh dipersalahkan, bahkan saya juga mungkin akan berasa takut dan lari jika tiba-tiba terserempak dengan satu makhluk anih berbadan besar dan berjambang lebat. Tapi…. cover lah sikit…. Bagaimana saya tahu mereka lari dari lif dan pergi ke kereta melalui tangga? Kerana kebetulan kereta mereka parkir berhadapan dengan kereta saya. Jadi anda boleh bayangkan sendiri apa jadi bila kami terserempak lagi. Kah kah kah…. Padan mukalah kau wahai dua wanita Jepun yang tak dikenali… terpaksa bersemuka dengan makhluk berjambang ini lagi.

                Di sini bukanlah saya hendak katakan orang Jepun semuanya akan lari dari foreigner. Bahkan ramai antara mereka sebenarnya yang akan lebih berasa curious dengan foreigner. Terutama sekali jika kita nampak lebih berbeza berbanding orang lain, seperti muka dipenuhi jambang atau berjanggut. “Aura” foreigner yang melimpah-ruah itu akan lebih menarik perhatian ramai, walau kebanyakan mereka hanya memerhati dari jauh dan takut untuk datang bergaul. Antara sebab utamanya ialah mereka takut kita tidak boleh bercakap dalam bahasa Jepun, kerana mereka sendiri sedar bahasa Jepun itu susah dan hanya banyak diguna pakai di Jepun sahaja. Tambahan pula kebanyakan dari mereka tidak fasih berbahasa Inggeris, menyebabkan mereka tiada keyakinan untuk memulakan pergaulan dengan foreigner. Maka, jika ingin bersembang dengan orang Jepun, kita sendiri perlu memulakan perbualan untuk menunjukkan yang kita boleh bercakap dan bergaul dalam bahasa Jepun. Lebih-lebih lagi dengan pakcik-pakcik atau makcik-makcik di sana. Ada antara mereka yang suka bersembang jika level Jepun kita setaraf mereka. Ada juga antara mereka yang akan mula bertegur sapa dengan kita, atau yang terjadi kepada saya; seorang pakcik Jepun datang secara tiba-tiba dan terus membelai janggut saya tanpa berkata apa-apa. Mungkin dia ingin break the ice tetapi tidak tahu bagaimana cara yang sesuai, atau rasa ingin tahu yang membuak-buak telah menguasai badannyan, saya pun tidak tahu. Tetapi setakat ini hanya seorang sahaja yang datang membelai janggut saya dengan tiba-tiba. Jadi, kemungkinan besar tiada individu lain yang akan cuba perkara sedemikian, tetapi tidak bermakna ia tidak akan berlaku pada anda.

                Apa yang boleh saya simpulkan, masyarakat Jepun, walau ramai yang akan menjauhkan diri dari foreigner, kebanyakan mereka lebih berasa curious tetapi tidak mempunyai keyakinan diri untuk bergaul dengan orang luar. Maka kita sendiri perlu memulakan pergaulan dan tunjukkan kita boleh bergaul dalam bahasa Jepun. Jika anda disyaki sebagai terrorist, itu semua hanyalah protokol semata-mata. Tidak kisah lah anda berkulit hitam, berkulit putih, Islam, Kristian, berjanggut atau tidak, jika anda datang dari Malaysia, Arab mahupun Eropah, bagi masyarakat Jepun, semua orang luar adalah sama “foreigner”.

Tips mudah untuk mahir dalam sistem pengangkutan tren (densha) di Tokyo, Jepun

Penulis: Aiman Mohd (Toyo University)

   Dalam ruangan penulisan kali ini, saya ingin berkongsi tips-tips kepada pengunjung yang datang ke Tokyo,Jepun khususnya kepada pelajar-pelajar yang bakal ataupun yang tengah belajar di Negara Matahari Terbit ini. Berikut adalah tips yang mungkin boleh digunakan ketika anda berada di sini:-

  1. Perancangan

  Dalam setiap destinasi yang ingin ditujui sama ada jauh ataupun dekat, perancangan perjalanan yang teliti ataupun “route selection planning” adalah benda yang sangat penting kerana laluan tren di Tokyo amat rumit dan boleh menyebabkan anda migrain sekiranya tiada perancangan perjalanan yang teliti. Oleh itu, terdapat beberapa kemudahan perisian fon (apps) yang anda boleh gunakan sepanjang keberadaan anda di sini.

  • Google Map (ENG)
  • 乗換案内 (Bahasa Jepun)
  • Yahoo! 乗換案内 (Bahasa Jepun)

2. Pengangkutan

Umum mengetahui bahawa Tokyo merupakan bandar metropolitan yang mempunyai kepadatan penduduk seramai 9.2 milion orang. Oleh yang demikian, sudah tentulah carta rangkaian pengangkutan awam boleh membuatkan anda migrain dan berada dalam kekeliuran yang nyata. Untuk sistem rangkaian pengangkutan tren dalam Tokyo, terdapat 3 syarikat besar ataupun badan-badan yang bertanggungjawab yang mengendalikan tren di sini.

  • JR RAILWAY
  • TOKYO METRO
  • Syarikat Keretapi Persendirian (私鉄)

3. Permilihan Pass/Tiket Tren

Setelah ada destinasi yang jelas, pemilihan pengangkutan, maka sudah cukup maklumat untuk membuat keputusan bagi pemilihan pass/tiket yang bakal digunakan berdasarkan faktor duit poket, kesesuaian dan keselesaan masing-masing. Bagi pengunjung yang datang ke Tokyo, pass/ticket yang sering laku dan menjadi rebutan hangat adalah :-

  • TOKYO METRO AND TOEI PASS
  • TOKYO METRO 24 HOURS PASS
  • JR EAST TOKYO METROPOLITAN DISTRICT PASS

(都区内パス)

4. Rumusan

Natijahnya, perancangan yang teliti perlu diusahakan sebaik mungkin agar destinasi dapat ditujui tanpa sesat dan kekeliruan. Secara amnya, untuk pemilihan pass, kekerapan beberapa kali menggunakan tren hendaklah diambil kira, contohnya jika penggunaan pass tidak melebihi 4-5kali maka tidak berbaloi menggunakan sebarang pass. Sebagai alternatif lain, penggunaan IC kad (PASSMO, SUICA)  sudah mencukupi.

RANCANGLAH PERJALANAN ANDA SEBAIK MUNGKIN

HIDUP SEBAGAI MUSLIMAH DI JEPUN

Penulis: Najwa Azmi

Pertama sekali, saya ingin menyatakan bahawa setiap pengalaman yang dialami mungkin berbeza buat setiap individu namun saya berharap agar coretan pendek ini mampu memberi manfaat buat sesiapa yang membaca.

Pengalaman tinggal di Jepun merupakan antara salah satu pengalaman yang menarik untuk dikongsikan buat semua. Kita mulakan dengan solat. Apabila hidup di negara minoriti Islam, ianya sangat diakui bahawa agak sukar untuk kita sebagai seorang wanita Islam untuk menunaikan kewajipan kita sebagai seorang muslim dari segi solat, memandangkan kurangnya tempat-tempat solat dan wudhu disediakan berbanding negara Malaysia, namun itu bukanlah satu alasan yang kukuh untuk kita meremehkan serta meninggalkan kewajipan yang satu itu. Sebagai penyelesaian, kami sendiri sering membawa botol kosong kecil ke mana-mana saja kami pergi kerana tandas di jepun kebiasaannya menggunakan bidet atau tisu sahaja, dan agak sukar untuk kita mengambil wudhu di singki kerana bimbang akan membasahkan kawasan sekeliling singki itu dan itu bukanlah sesuatu yang digemari oleh masyarakat Jepun. Adalah satu tuntutan wajib buat kita untuk menutup aurat, dan sesungguhnya memakai pakaian yang menutup aurat serta bersih akan memudahkan kita sebagai wanita untuk menunaikan solat, kerana kebiasaannya kami akan solat di mana-mana sahaja kawasan yang bersih sebagai contoh di taman atau di tepi bangunan. Agak mencabar kerana kita perlu menjaga wudhu (mungkin sepanjang hari) jika mahukan kemudahan, pada mulanya agak sukar namun jika sudah menjadi kebiasaan, kita mampu melakukannya.

Kemudian, ayuh kita sentuh perihal makanan. Restoran halal di Jepun semakin bertambah terutama di bahagian-bahagian bandar dan itu merupakan satu kelebihan buat mereka yang tinggal di bahagian bandar, namun di sini jugak saya ingin menyatakan bahawa kemudahan untuk mencari makanan dan bahan masakan halal adalah amat mudah, dan secara peribadi saya sangat bersyukur atas kemudahan itu. Bahan-bahan basah boleh didapati dengan mudah, hanya dengan hujung jari (internet) dan bahan-bahan itu akan dihantar terus ke rumah. Mudah bukan? Ikuti perkembangan page-page Halal Japan di media sosial agar kita lebih peka akan sebarang pengumuman makanan-makanan yang halal mahupun haram di sini. Pilihlah makanan dengan sebaiknya kerana ianya akan menjadi darah daging kita dan sudah tentulah kita hanya mahukan makanan yang terbaik buat diri kita.

Hormati gaya hidup masyarakat Jepun, kita ambil perkara-perkara yang baik untuk dijadikan teladan, dan letak tepi perkara-perkara buruk sebagai sempadan. Terapkan keyakinan diri, bergaul dengan masyarakat Jepun, jaga diri jaga batas jaga agama, betulkan niat dan jangan terlalu memberi tekanan kepada diri sendiri. Jangan terlalu leka akan kebebasan yang dimiliki, jangan biarkan depresi menguasai diri, tetapkan azam yang kuat, dan jangan sembunyikan diri atau masalah secara peribadi, kerana apabila kita berada di negara asing, kekuatan mental dan iman adalah sangat penting demi memastikan kita mampu meneruskan azam kita sehingga ke akhirnya.

PERSEDIAAN SEBELUM MERANTAU KE JEPUN

Penulis: Fazrul Zahir

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera. Umum diketahui bahawa negara Jepun sangat terkenal dengan pelbagai nilai positif hingga menjadi sebuah negara ‘role model’ kepada Malaysia melalui Dasar Pandang ke Timur. Namun begitu, tidak bermakna semua yang indah itu mudah. Terlalu banyak cabaran dan dugaan baru yang memerlukan persediaan rapi dalam pelbagai aspek sekiranya seseorang memasang impian untuk memilih Jepun sebagai tempat merantau lebih-lebih lagi sebagai seorang pelajar. Berikut merupakan beberapa tips persediaan yang agak penting untuk dikongsikan.

1.Persediaan Agama

Negara Jepun bukanlah sebuah negara Islam. Kalau di Malaysia , tak sampai beberapa kilometer memandu kereta pasti akan terserempak dengan masjid. Malaysia juga terkenal dengan logo halal JAKIM yang sangat dipercayai umat Islam di seluruh dunia. Antara bentuk cabaran yang bakal dilalui adalah seperti mencari tempat untuk solat, waktu kelas yang bertindih dengan waktu solat Jumaat, mendapatkan makanan yang halal, dan juga cabaran apabila ditanyakan mengenai Islam oleh orang-orang Jepun. Di Jepun lah pertama kali anda akan rasa solat di taman, bawah tangga, di belakang loker atau di mana sahaja tempat yang dirasakan sesuai. Kalau bab makanan pula sangat memerlukan penelitian terhadap kandungan bahan (tulisan-tulisan kanji).

Oleh yang demikian, sangatlah perlu untuk kita membekalkan diri dengan pengetahuan agama yang lengkap mengenai solat, halal dan haram dalam pemakanan, dan juga fiqh-fiqh luar negara. Banyakkan bertanya kepada yang lebih mengetahui untuk menambah keyakinan soal pemakanan.

Secara ringkas, jangan tinggal solat lima waktu walaupun anda tercampak ke tempat yang jauh daripada masyarakat Islam. Nasihat ini nampak mudah, tapi macam-macam perkara di luar jangkaan boleh berlaku. Kalau boleh sertailah mana-mana badan usrah kerana sekurang-kurangnya ada orang yang akan mengingatkan kita perkara-perkara soal kerohanian. Dapatkan juga nombor telefon ustaz atau ustazah yang faqih dalam fiqh luar negara yang boleh anda hubungi jika ada sebarang permasalahan agama. Jangan lupa juga sisipkan senaskhah al-Quran ke dalam beg sebagai teman.

2. Persediaan Mental

Orang Jepun bukanlah seperti orang Malaysia yang terkenal dengan sikap ramah, mesra dan mudah dibuat kawan. Namun begitu tak bermakna mereka jahat atau sombong. Kita cuma perlu meng’extrovet’kan diri kita lebih daripada biasa sekiranya hendak bergaul dengan mereka. Kadang-kadang ada antara kita yang malu untuk memulakan perbualan dan akhirnya kita rasa kita didiskriminasikan dan dipinggirkan daripada kelompok pelajar mereka sedangkan hakikat sebenar adalah sebaliknya. Memang tak dapat dinafikan ada juga di sesetengah tempat yang berlaku diskriminasi terhadap pelajar luar negara bukan sahaja oleh pelajar bahkan termasuk juga oleh guru/pensyarah. Oleh yang demikian, sentiasalah berfikiran positif dan tunjukkan nilai-nilai yang baik kepada mereka. Moga-moga persepsi mereka berubah.

Tekanan dalam kehidupan seharian juga tak dapat dielakkan. Kelas atau subjek ada yang susah,jadual padat, serta pelbagai lagi. Ada juga kes ibu bapa meninggal dunia (minta dijauhkan)pada masa yang menyukarkan individu untuk pulang. Mental perlu kuat untuk menghadapi tekanan-tekanan dan cabaran seperti ini . Jangan pernah rasa sendirian jika anda terbeban. Selalulah menghubungi ibu-bapa di kampung bertanyakan khabar, saling mendoakan dan juga luangkan masa untuk bergaul dengan kawan-kawan terdekat. Di luar negara, kawan-kawan anda adalah keluarga anda. Jangan terperap di dalam bilik sahaja! Sebagai contoh mungkin ada yang cuba melupakan masalah dengan bermain permainan video dan akhirnya terus mengabaikan pelajaran, tanggungjawab agama dan bersikap anti sosial. Selalulah ingatkan diri sendiri matlamat sebenar keberadaan anda di Jepun dan jangan sesekali lari daripada masalah.

3.Persediaan Barang Keperluan

  • Pakaian

Jepun merupakan negara empat musim dan setiap musim ada fesyen pakaian yang berbeza. Dari segi pakaian, seeloknya bawa sedikit yang perlu sahaja kerana anda akan rambang mata untuk membeli pakaian baharu di Jepun. Kalau jaket dan baju sejuk bawa sepasang sahaja sudah memadai kerana harga baju sejuk di Malaysia agak mahal. Jangan lupa juga untuk bawa sepasang baju Melayu / baju Kurung untuk dipakai dalam majlis-majlis kebudayaan atau sambutan hari perayaan.

  • Makanan

Kenapa perlu bawa pakaian sedikit sahaja? Hal ini bagi membolehkan anda memenuhkan ruang bagasi dengan bekalan makanan yang secukupnya. Bawalah segala rempah ratus untuk masakan, mi segera, kicap dan sos cili. Kenapa sos cili? Kalau anda nak tahu di Jepun sangatlah susah untuk mendapatkan sos cili mungkin kerana cita rasa orang Jepun yang tak suka makan pedas. Begitu juga sambal untuk dibuat masakan pedas. Kalau tak pandai masak, tak perlu risau kerana anda akan terlibat dengan pelbagai eksperimentasi di dapur yang akhirnya menjadikan anda

seorang pro!

  • Ubat-ubatan

Ubat-ubatan di Jepun agak mahal. Sebaiknya bawa ubat-ubatan yang biasa seperti paracetamol, ubat batuk, minyak angin, minyak gamat dan sebagainya sebagai persediaan. Anda rasa saya ada masa untuk sakit kepala?

  • Barangan lain

Selain itu, di Jepun telefon bimbit dijual secara pakej dengan kad sim. Oleh itu dinasihatkan untuk tidak membeli telefon pintar baru di Malaysia sebaliknya beli sahaja di Jepun seperti dari syarikat Softbank, Docomo dan sebagainya. Berbeza dengan komputer riba yang sebaiknya beli dari Malaysia kerana harga lebih murah. Jangan lupa juga untuk membawa plug penyesuaian perkakas elektrik untuk membolehkan penggunaan barang elektrik dari Malaysia di Jepun. Kesimpulannya, ini merupakan perkongsian cabaran dan tips persediaan ringkas berdasarkan pengalaman tinggal di Jepun dan situasi setempat. Diharapkan tips-tips tersebut dapat memberi manfaat kepada pelajar-pelajar khususnya yang akan menjejakkan kaki ke bumi Sakura pada masa akan datang.

RAMADHAN DI JEPUN

Penulis: Sayyidatul Akma (Kyushu University)

Tahun 2018, merupakan Ramadhan yang semestinya berbeza dalam hidup saya. Ini merupakan Ramadhan pertama tanpa keluarga disisi serta jauh daripada tanah air tercinta, sebagai seorang yang baru sahaja 3 bulan bergelar mahasiswa di perantauan, cabaran ketika berpuasa merupakan salah satu pengalaman yang saya teruja untuk miliki. Apatah lagi, berpuasa di negara yang majoritinya tidak menganut apa-apa agama, menambahkan lagi rasa ingin tahu bagaimana reaksi atau pandangan mereka tentang Ramadhan. 

Jangka waktu berpuasa di bumi Sakura ini kira-kira 16 jam yang mana Subuh seawal jam 230 pagi, manakala waktu Maghrib  pada jam 7 malam. Terkadang, sedang sibuk menelaah pelajaran, sehingga tidakk sedar sudah hampir waktu Subuh. Mujur tidak terlepas sahur, jika tidak, alamatnya berpuasa lah 24 jam.
Perkara yang paling saya rindu ketika berpuasa di Malaysia ialah tidak lain tidak bukan, suasana solat terawih di sana. Disebabkan jumlah umat Islam di negara matahari terbit ini boleh dikira dengan jari, suasana terawih juga tidak semeriah di negara ibunda. Berbeza dengan di sini, selepas terawih juga akan diadakan moreh di kebanyakan surau dan masjid di Malaysia. Pada waktu itu, hubungan erat antara umat Islam juga lebih mudah terjalin.   
Berpuasa di sini dari segi fizikalnya tidaklah terlalu mencabar kerana walaupun sedang menghampiri musim panas, suhunya tidaklah terlalu tinggi. Namun dari segi mental, setiap kali lalu-lalang di depan kafe universiti dan koperasi, adalah perkara biasa untuk menahan rasa lapar jika terhidu bau masakan yang enak. Selain  itu, jika terdapat kelas yang tamat lewat, terpaksalah berbuka dengan apa yang ada dalam tangan sahaja, seperti gula-gula atau coklat.
Namun begitu, keseronokan Ramadhan disini ialah, kami sentiasa mencuba menghasilkan menu yang berbeza setiap hari sebagai juadah berbuka.

Setakat ini pelbagai juadah yang telah kami rakan senegara masak bersama seperti ayam buttermilk, bihun sup, lauk ikan singgang,tomyam serta kuih seperti apam balik.  Tetapi, jika sudah tidak sempat, pilihan terakhir kami ialah berbuka di kafe universiti yang ada menjual menu halal. Selain itu, setiap hujung minggu juga akan diadakan jamuan berbuka  antara negara-negara Islam yang lain  seperti Indonesia dan Bangladesh. Pada waktu itu, kami semua berpeluang mengenal antara satu sama lain dan mencuba menu masakan daripada negara masing-masing juga. Negara Malaysia telah mengadakan jamuan ini pada minggu kedua puasa  dan kami telah menghidangkan sajian seperti nasi hujan panas, ayam masak merah, serta hidangan potluck yang dibawa seperti chocolate brownies, papadom, puding karamel dan apam balik.
Sahur disini sama sahaja seperti menu di Malaysia, jika ada makanan lebih ketika berbuka, ataupun makanan yg mudah dihidang seperti bijirin ataupun roti. Satu sahaja perkara yang berbeza pada saya, jika sebelum ini  suara kakak, mak dan abah yang mengejutkan saya untuk bersahur, sekarang hanya bunyi jam penggera dan suara kawan-kawan menjadi pengganti.


Satu lagi perkara yang dirindui ketika berpuasa di Malaysia ialah bazar di sana. Di Jepun, bukan sahaja bazar, malah pasar malam juga tiada. Oleh kerana merindukan suasana bazar di Malaysia, saya sering mencari menu kuih-muih yang sesuai untuk berbuka di media sosial terutamanya Facebook dan seterusnya jika bahan-bahan yang diperlukan boleh diubahsuai atau boleh didapati di Jepun, saya akan mencuba resipi tersebut.
Seperti orang lain, masakan ibu merupakan masakan yang tiada tolok bandingnya. Oleh itu, untuk memilih hanya satu masakan yang saya rindui itu adalah amat mustahil. Akan tetapi,  membantu ibu memasak juadah berbuka merupakan momen-momen yang tidak akan dapat saya lupakan dan akan dirindui sepanjang masa.

ASEAN JOB FAIR

If you wish to seek for career opportunity after graduation, be sure to empty your schedule on March 23th, 2019 (Sat) to attend the oldest and biggest career event exclusively for ASEAN students in Japan: ASEAN JOB FAIR 2020!
Register for ASEAN JOB FAIR 2020: https://bit.ly/2EHAADc

Hurry up and join us in the biggest career opportunity for ASEAN Youth to receive:

  1. Transportation subsidy up to 10,000 yen!
    Details: https://bit.ly/2FY9TZP
  2. Chance to take part and win in a 100,000 yen Lucky Draw
  3. Exclusive recruitment offer in form of scout email from the participating companies
  4. Personal consulting and support for Job hunting from professional consultants
    If you are determined to build your career in Japan, ASEAN JOB FAIR 2020 is the place to be!
  5. Exclusive invitation to seminar and events
    Date: March 23th (Sat,), 2019, 12:00`18:00
    Venue: Akihabara UXD 4F
    Eligibility: ASEAN students who graduate from the university from September 2019 to March 2020.
    More than 20 Japanese top companies who are especially looking for ASEAN students will participate!

SEMINAR PEKERJAAN untuk pelajar jurusan sains dan kejuruteraan

★★SEMINAR PEKERJAAN untuk pelajar jurusan sains dan kejuruteraan pada 9 mac 2019 ★★

Mari berbincang bersama syarikat yang mahu mengambil pelajar antarabangsa sebagai pekerja!

<Sebab perlunya anda datang>

・Penting untuk kemajuan syarikat dan penyelidikan dipentas global

・Dibuka untuk semua jurusan yang berkaitan dengan sains dan kejuruteraan

・Boleh memahami cara bekerja dengan mudah kerana peluang berbincang dengan orang yang bertanggujawab untuk pengambilan pekerja

・Kos pengangkutan dibantu(maximum 5,000yen)

【Tarikh】9 Mac 2019(sabtu)12:00-17:00  Bebas keluar masuk (Tempahan awal wajib)

【Tempat】’Gakken building’2-11-8 NishiGotanda, Shinagawa ward, Tokyo

※Kos Pengangkutan dibantu(maximum 5,000yen)

URL pendaftaran https://www.ryugakusei.com/event/?event=846

【Dibuka kepada】Pelajar sains dan kejuruteraan yang akan tamat belajar pada musim luruh 2019 atau musim bunga 2020

Jika ada sebarang persoalan, sila hubungi dibawah (Bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun sahaja)

—————————————

■ <リュウカツ> へのお問い合わせ

「留学生のための就活サイト」通称:リュウカツ

【 H P 】 http://www.ryugakusei.com/

【Facebook】 http://ja-jp.facebook.com/ryukatsu.life

【 E-mail 】 info@ryugakusei.com

■運営会社 株式会社オリジネーター

 〒151-0051

 東京都渋谷区千駄ヶ谷4丁目19-12 monparte北参道6階

TEL 03-6432-9390 FAX 03-6432-9389

 HP http://www.originator.co.jp/

■営業時間:平日(月~金) 10:00~18:00

—————————————

“社長 Live” in Tokyo

【Job Fair on March 20th @Tokyo】

Hi Malaysian New Graduates for 2019.9-2020.3 who want to work in Japan!
We hold a remarkable opportunity Called “社長 Live” in Tokyo.
Seleceted 12 companies’ president interested in recruiting Malaysians will join.
No dress code for the event. Let it go 🙂

*Every year, more than 10 participants get job offer here (Around 100 participants in total)
*If the participants reaches 100, Application will be closed. Hurry Up :にこっ:

▷ Event Details, Company Info & Entry from below URL
URL: https://www.aseancareer.asia/recruit/detail/id/946/a/607 (Click Join and Register)

Thank you.

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓
ASEAN CAREER
TEL: 03-5361-8699
E-mail: info@nodejpn.com
Facebook: https: //www.facebook.com/ASEANCAREER/