Penulis: Aiman Mohd (Toyo University)

   Dalam ruangan penulisan kali ini, saya ingin berkongsi tips-tips kepada pengunjung yang datang ke Tokyo,Jepun khususnya kepada pelajar-pelajar yang bakal ataupun yang tengah belajar di Negara Matahari Terbit ini. Berikut adalah tips yang mungkin boleh digunakan ketika anda berada di sini:-

  1. Perancangan

  Dalam setiap destinasi yang ingin ditujui sama ada jauh ataupun dekat, perancangan perjalanan yang teliti ataupun “route selection planning” adalah benda yang sangat penting kerana laluan tren di Tokyo amat rumit dan boleh menyebabkan anda migrain sekiranya tiada perancangan perjalanan yang teliti. Oleh itu, terdapat beberapa kemudahan perisian fon (apps) yang anda boleh gunakan sepanjang keberadaan anda di sini.

  • Google Map (ENG)
  • 乗換案内 (Bahasa Jepun)
  • Yahoo! 乗換案内 (Bahasa Jepun)

2. Pengangkutan

Umum mengetahui bahawa Tokyo merupakan bandar metropolitan yang mempunyai kepadatan penduduk seramai 9.2 milion orang. Oleh yang demikian, sudah tentulah carta rangkaian pengangkutan awam boleh membuatkan anda migrain dan berada dalam kekeliuran yang nyata. Untuk sistem rangkaian pengangkutan tren dalam Tokyo, terdapat 3 syarikat besar ataupun badan-badan yang bertanggungjawab yang mengendalikan tren di sini.

  • JR RAILWAY
  • TOKYO METRO
  • Syarikat Keretapi Persendirian (私鉄)

3. Permilihan Pass/Tiket Tren

Setelah ada destinasi yang jelas, pemilihan pengangkutan, maka sudah cukup maklumat untuk membuat keputusan bagi pemilihan pass/tiket yang bakal digunakan berdasarkan faktor duit poket, kesesuaian dan keselesaan masing-masing. Bagi pengunjung yang datang ke Tokyo, pass/ticket yang sering laku dan menjadi rebutan hangat adalah :-

  • TOKYO METRO AND TOEI PASS
  • TOKYO METRO 24 HOURS PASS
  • JR EAST TOKYO METROPOLITAN DISTRICT PASS

(都区内パス)

4. Rumusan

Natijahnya, perancangan yang teliti perlu diusahakan sebaik mungkin agar destinasi dapat ditujui tanpa sesat dan kekeliruan. Secara amnya, untuk pemilihan pass, kekerapan beberapa kali menggunakan tren hendaklah diambil kira, contohnya jika penggunaan pass tidak melebihi 4-5kali maka tidak berbaloi menggunakan sebarang pass. Sebagai alternatif lain, penggunaan IC kad (PASSMO, SUICA)  sudah mencukupi.

RANCANGLAH PERJALANAN ANDA SEBAIK MUNGKIN

Categories: KAYA post