Penulis: Nur Azlina (Meiji University)

Secara amnya Jepun dikenali sebagai salah sebuah negara yang mempunyai kecantikan alam semulajadi yang luar biasa dan keindahan pemandangan di negara ini berubah mengikut perubahan musim yang berlaku sepanjang tahun. Setiap musim mempunyai keunikan dan keistimewaannya yang tersendiri dari segi pemandangan dan juga aktiviti-aktiviti yang sering dilakukan.

Berkunjung ke taman tema permainan adalah antara aktiviti yang sering dilakukan oleh penduduk-penduduk di Jepun pada musim panas. Namun begitu, aktiviti ini tidak terhad hanya pada musim panas kerana beberapa taman tema di sini akan mengubah suai atau menambah aktiviti-aktiviti lain sebagai tarikan tambahan untuk pengunjung-pengunjung mereka bersesuaian dengan musim semasa. Jepun mempunyai banyak taman tema dan taman hiburan yang popular, termasuk beberapa brand names yang terkenal di seluruh dunia seperti Disneyland dan Universal Studios.

Bercerita daripada pengalaman sendiri, saya pernah berkunjung ke Universal Studio Japan (USJ) di Osaka sebanyak dua kali walaupun saya menetap dan belajar di universiti di Tokyo 😅. Bagi mereka yang tidak mengetahui, jarak Tokyo dan Osaka adalah 397 kilometer dan mengambil masa lebih kurang 7 hingga 9 jam jika menaiki bas. Harga tiket masuk ke USJ sebenarnya berubah mengikut 4 musim dan juga msuim cuti di Jepun. Saya pernah berkunjung ke USJ pada musim sejuk dan juga musim cuti Shougatsu (Cuti Tahun Baru) pada hujung tahun 2019 dan harga tiket pada waktu itu mencecah hampir 10 000¥ (bersamaan hampir RM400). Dan sekali lagi saya berkunjung ke USJ pada musim luruh 2020 dan harga tiket pada waktu itu lebih kurang 6 000¥ (bersamaan RM240) sahaja memandangkan waktu itu bukan lah musim cuti di Jepun. Don’t criticize me for going there during this pandemic please! I was wearing my mask and brought along my hand sanitizer all the time! 😉 Most of the rides are indoors so I cannot share the pictures of the rides but here are some of the popular attractions in USJ. I would say that the most popular attraction in USJ is The Wizarding World Of Harry Potter and the most thrilled ride is the Jurassic Park : The Flying Dinosaur because this ride lets us fly through the sky like a bird, facing downward and turn 360 degrees in the air at great speed.

The Wizarding World of Harry Potter

Selain itu, Fuji-Q juga merupakan antara taman tema yang terkenal di Jepun selain USJ dan ia terletak berhampiran dengan tapak Gunung Fuji di Yamanashi-ken. Kedudukannya yang berdekatan dengan Fuji merupakan antara tarikan utama taman tema ini kerana para pengunjung mampu bermain dan menaiki ride sambil menikmati pemandangan Fuji yang amat cantik dan memukau.

Antara tarikan utama di Fuji-Q adalah Fujiyama Ride. Pengunjung yang menaiki ride ini mampu menikmati pemandangan Fuji sepenuhnya (sebelum ride anda menurun 🙃 ) memandangkan ride ini adalah roller coaster yang tertinggi di Fuji-Q dan juga pernah menjadi roller coaster tertinggi di dunia. Selain Fujiyama Ride, Do-Donpa juga merupakan antara roller coaster yang menjadi tumpuan utama dengan keistimewaannya yang mempunyai pecutan tertinggi pada masa pelancaran. Ia juga pernah menjadi roller coaster terpantas di dunia. Pengalaman saya, anda akan terkejut dengan kelajuannya semasa pelancaran dan ride ini akan berakhir before you even can catch up your breath! Selain daripada itu, terdapat satu ride yang dipanggil Eejanaika di mana tempat duduknya akan berputar 360 darjah ke depan dan ke belakang dan pada masa yang sama mempunyai beberapa trek yang akan berpusing 360 darjah. Takabishajuga berjaya menarik perhatian ramai pengunjung dengan keunikan treknya yang mempunyai drop angle of 121°dan pernah menjadi roller coaster paling curam di dunia.

Selain daripada roller coaster dan tarikan2 lain, taman tema ini juga mempunyai tarikan yang dikenali sebagai Haunted Hospital dan ia dikatakan adalah rumah hantu terbesar pertama di dunia. Rumah hantu ini juga pernah ditayangkan dalam salah satu program realiti Korea Running Man dan jika ada antara anda yang berminat untuk melihat ‘isi kandungan’ rumah hantu ini, boleh la pegi tengok klip2 video yang ada di Youtube sebab saya tak berani nak masuk 😆.

Taman tema Fuji-Q adalah salah satu taman tema yang mengubah suai tarikannya sesuai mengikut musim semasa. Contohnya pada musim panas, terdapat sebuh kolam yang dijadikan tempat untuk aktiviti cycling swan, manakala pada musim sejuk, kolam itu dijadikan ice ring untuk aktiviti ice skating dan aktiviti-aktiviti ini berjaya menarik perhatian ramai orang terutama keluarga-keluarga yang mempunyai anak yang masih kecil untuk meluangkan masa bersama.

Namun begitu, taman tema di Jepun ini terdapat beberapa cons antaranya waktu operasi untuk taman tema tersebut sering berubah mengikut musim. So make sure you guys check the operating hours first before decide to go ok! Sekian dari saya and thanks for reading guys! 😊

Categories: KAYA post